Što je transakcijska analiza?

KRENI (1)
pexels-sebastian-voortman-214574

Transakcijska analiza je teorija osobnosti koja nastoji dati detaljne informacije o tome zašto se ljudi ponašaju onako kako se ponašaju. Zapitajte se: “Koliko sam puta ponovio svoje ponašanje koje mi nije pomoglo?” Primjerice, vikanje na ljude u prometu ili durenje tijekom svađe?

Transakcijska analiza vam svojim metodama upravo skreće pažnju na to kako komunicirate sa svijetom i kako drugi komuniciraju s vama, kako reagirate i kako se ponašate te vam istovremeno osvještava razmišljanje kako je došlo do tog procesa. 

Transakcijskom analizom također nastojite razumjeti ponavljanje određenih obrazaca tijekom odrastanja kojima se stvorili određene vrijednosti i što odobravate, a što ne. Ukratko, osim što će vam pomoći da shvatite i razumijete svoje ponašanje te osvijestite vlastite procese, također će vam pomoći da bolje upoznate sebe.

Transakcijska analiza također nudi snažan alat za savjetovanje i podučavanje na vrlo razumljiv i pristupačan način.

Kako vam transakcijska analiza može pomoći?

 • oslonite se na sebe i naučite donositi odluke sami za sebe
 • poboljšajte komunikaciju sa sobom i drugima
 • prepoznajte koje obrasce ponašanja želite promijeniti
 • naučite razumjeti poruke koje su utjecale na ponašanje te uklonite ograničavajuća uvjerenja
 • naučite bolje razumijevati ljude oko sebe
 • podignite samosvijest prema situacijama oko sebe te odgovorite u sebi na njih prije nego što reagirate
 • razvijte sposobnost pregleda situacija iz pozicije drugih
 • poradite na vlastitom scenariju života te upoznajte vlastite kapacitete u postizanju ciljeva.

Transakcijska analiza korisna je za osobni razvoj te potiče samosvijest i odgovornost prema životu. Također, korisna je kao moćan alat u školovanju, poslovanju te svakako u izgradnji suradničkih timova. 

Kako izgleda transakcijska analiza u psihoterapiji?

Transakcijska analiza se intenzivno koristi za psihoterapijske procese. Terapeut transakcijske analize je u mogućnosti istražiti klijentovu osobnost i iskustva koja su oblikovana njegovim odlukama. Razumijevanje osobnosti daje mnoge odgovore na probleme s kojima se suočava klijent. Terapeut koristi brojne tehnike za ispitivanje i slušanje klijenta. Zato je transakcijska analiza korisna za rješavanje mnogih problema koje klijent ne može verbalizirati ili ih nije svjestan. Naposljetku, transakcijska analiza je korisna za osvještavanje negativnih osjećaja pri čemu se klijenti uče biti odgovorni za svoje postupke, ne kriveći situacije ili okolinu.

Je li transakcijska analiza korisna za učinkovitu komunikaciju?

Da. Transakcijska analiza korisna je za učinkovitu komunikaciju jer klijent kroz identifikaciju svojih osjećaja, načina ponašanja i analize postupaka, identificira svoje dobre i ometajuće obrasce komuniciranja. Dublje razumijevanje osobnosti i ponašanja omogućuje bolju komunikaciju, bolje rezultate i u konačnici, veće životno zadovoljstvo. 

Cilj teorije transakcijske analize jest:

 • omogućiti osobi da postane svjesnija same sebe
 • razumjeti vlastito ponašanje i ponašanje okoline
 • ispitati vlastito ponašanje i razumjeti zašto je došlo do određenih odluka
 • postati prisutnijima i bolje fokusiranima na svoje postupke i komunikaciju.

Javite se i otkrijte kako vam transakcijska analiza može pomoći!